“Yeni halka arzlar planlıyoruz” – Ekonomist

Geçen yılı 4,6 milyar dolar ciro ile kapatan Limak Grubu, çimento şirketinde gerçekleştirdiği halka arz sürecini devam ettirecek. Halka arzın grubun kurumsallaşması adına önemli olduğunu anlatan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Diğer şirketlerimizin de halka arzını planlıyoruz” diyor.

31 Mart – 13 Nisan 2024 tarihli sayıdan

İnşaat, çimento, enerji, liman ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Limak Şirketler Grubu’nun varlıklarının toplamı 8 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Geçen yılı 4,6 milyar dolar ciro ile kapatan grup, 48 yıllık geçmişinde olmayan bir adım atarak bu yıl halka arzları gündemine aldı.

Limak Doğu Anadolu Çimento geçtiğimiz günlerde borsada işlem görmeye başlarken, grup şu ara enerjide de halka arz üzerinde çalışıyor. Üçüncü jenerasyona daha kurumsal bir yapı bırakmak hedefiyle halka arzı gündeme aldıklarını belirten Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, grubun faaliyet gösterdiği diğer sektörlerde de halka arz planladıklarını söylüyor.

Çimentonun ardından bu yıl enerjide de yeni yatırımları devreye almak üzere halka arz gerçekleştireceklerini kaydeden Özdemir, grubun ana işi inşaatta Türkiye’deki deneyimini yurtdışında yeni ülkelere taşımak üzere çalıştıklarını belirtiyor. Ebru Özdemir ile grubun yeni dönem büyüme stratejisini konuştuk…

Çimento şirketini halka arz ettiniz. Halka arz sürecini değerlendirir misiniz, beklentiler karşılandı mı?

Limak Doğu Anadolu Çimento, yatırımcılardan 4,4 kat talep ve 2 milyar 526 milyon TL büyüklükte yoğun bir ilgiyle süreci tamamladı. Sürdürülebilir geleceği kurumsal bir yapıyla sağlamayı planlıyoruz ve bunu da halka arzlarla sağlamak istiyoruz. 

Dünyada ve Türkiye’de halka arz edilen şirketlerin çok daha uzun ömürlü olduklarını gördük. Şirketlerimizin daha uzun yıllarda var olmasını sağlamak hedefiyle de bu adımı attık. Bu temelde kaynak arayışı değil, kurumsallaşma ve gelecek vizyonuyla ilgili. Hatta 48 yıllık bir geçmiş olduğu düşünülürse geç bile kaldık diyebilirim.

Peki başka halka arzlar olacak mı?

Elbette. Sözünü ettiğim gibi, büyük şirketlerin gelecek nesillere devrine baktığımızda gördük ki halka arz edilmeleri önemli bir adım olmuş. Hepsi halka arz ile birlikte ülkelerin ilgili kurumlarının denetimine tabi olmuşlar ve kurumsal yönetimler oluşturmuşlar. Bu nedenle grubumuzda da başka halka arzlar olacak. 

Bugünlerde ikinci adım olarak enerji şirketimizi halka arz etmeyi planlıyoruz. Enerji tarafında çalışmalar sürüyor. Bildiğiniz gibi enerjide 3 bin megavatlık bir portföye sahibiz ve bu kurulu gücümüzü daha da büyütmek ve yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Sadece yurtiçi değil, yurtdışında da yatırım planlıyoruz. Yeni projeleri hayata geçirmek istediğimiz için burada da bu yıl halka arzı istiyoruz.

Yurtdışında da girişimleriniz hızlandı. 2024 yılında planladığınız yeni projeler var mı?

Dünyanın en büyük havalimanını bir konsorsiyum olarak ortak inşa ettik, dünyanın en uzun açık köprüsünü Korelilerle yaptık. Türkiye’nin en yüksek beşinci barajı Yusufeli’yi yaptık. Merkez Bankası’nın en yüksek kule inşaatını bitirmek üzereyiz. Bu işlerimizi bilenler bizleri yurtdışına da çağırmaya başladılar. 

Bu tecrübemizi, Türkiye’deki başarımızı yurtdışına da taşımak istiyoruz. İspanya’da önemli bir proje üstlendik. Dünyanın en büyük spor kulüplerinden birisi olan FC Barcelona, ünlü stadı Spotify Nou Camp’ın yenilenmesi için bizimle kontrat imzaladı. 

Sözleşmeye göre üç yıl içinde tamamlanacak. Çanakkale Köprüsü inşa edilirken çalışan iki kadın mühendisimizi stat işi için Barcelona’ya yolladık. Dolayısıyla yurtdışında altyapı projelerinde daha fazla yer alacağız. Biz en iyi bildiğimiz işi yurtdışında da yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’de kazandığımız tecrübeyi Türkiye’nin bir markası olarak yurtdışında taşımak istiyoruz.

Hangi ülkeler hedefte?

Körfez bölgesi, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve İs-panya’dan başlayarak Avrupa’da başka projelerde de yer almak istiyoruz. Mesela Jamaika’da milli bir stadyum projesi için görüşüyoruz. İçin de mühendisliğin olduğu sektörlerde ve kadın mühendislerimizle büyümeye devam edeceğiz. Yurtdışında ismimizi daha çok göreceksiniz.

Özellikle kompleks, büyük projelerde teknolojinin ciddi kullanılması gereken mühendisliğin öne çıktığı özel projeleri hedef alıyoruz.

Bu yıl için büyüme hedefiniz nedir?

Yaklaşık 4,6 milyar dolar konsolide ciromuz var. 1 milyar dolar civarında da EBİTDA’ya ulaştık. 8 milyar dolarlık bir asetten (varlıktan) söz ediyoruz. Tabii inşaat sektörü ağırlıklı olduğu için çalışan sayımız ise değişmekle birlikte bu yıl mesela 50 bin kişi civarında.

Ekonomik kapsayıcılık ve kadın mühendisler konusundaki girişimleriniz var. Bu konuda Suudi Arabistan’da bile sosyal projeler devreye aldınız. DEİK’te de kadın platformunun başkanlığını üstlendiniz. Bu konudaki çalışmalarınız hakkında da bilgi verir misiniz?

Pandemi süreci çalışma hayatında bir asimetri getirdi. En büyük korku iş yerleri erkek egemen mi olacak, kadınlar işe dönemeyecek mi gibi soru işaretleri doğdu ve büyük istifalar oldu. Fakat gördük ki imkanlar sunulduğunda kadın çalışanlar hızla işe dönüyor. 

Biz DEİK olarak da kadınların iş dünyasında daha etkin ve daha görünür olması, üst düzey yönetici pozisyonlarında temsiliyetlerinin artırılması amacıyla DEİK Kadın Platformu’nu kurduk. Başkanlığını üstlendiğim platformu kurmadan önce durum tespiti yaptık. DEİK bünyesinde, her düzeyde üye, iş konseyi yürütme kurulu üyesi, yürütme kurulu başkan ve başkan yardımcısı kadınların temsiliyetinin artırılması bir numaralı önceliğimiz.

Bu kapsamda nasıl adımlar attınız?

Her iş konseyi yürütme kurulunda en az bir kadın üyenin yer almasını zorunlu kılıyoruz. Ayrıca DEİK ailemize yeni üyelik kapsamında gelen kadın girişimcilere özel olarak bir yıl süresince yüzde 50 oranında DEİK aidat indiriminin uygulanmasına karar verdik. 

Bununla birlikte DEİK’te temsilci sayısı beşin üzerinde olan üye şirketler için bir; temsilci sayısı 10’un üzerinde olan üye şirketler için iki üst düzey kadın yönetici dahil etmeleri halinde ilgili iş konseyi üyelik aidatının bir yıl süresince alınmamasına karar verdik. Bizim için her alanda ‘Yüzde 50’ kritik eşik. Bu seviyeye gelene kadar, kadınları savunmamız ve desteklememiz gerekiyor. Bu platformla da bunu sağlayacağız.

“Suudi Arabistan’da yeni projeler üstlendik”

“Suudi Arabistan’da su çok önemli. Biz de üç tane su boru hattı yaptık. Jubail- Riyad Su iletim hattı çok önemli bir i projeydi, yaptık. Ayrıca Suudi Arabistan’da yeni şehirler yapılacak. Kızıl Deniz tarafında da yeni projeler aldık. Tabii j Suudi Arabistan’da yeni liderin açıkladığı 2030 vizyonuna biz j de destek olmak üzere çalışıyoruz. 

Bu doğrultuda kadınların ! STEM alanlarına katılımını teşvik etmeyi amaçlayan ve küresel ! bir harekete dönüşen Global Engineer Girls (GEG) projesini, Suudi Arabistan’da başlattık. Suudi Arabistan Krallığı Yatırım j Bakanlığı ve Prenses Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi rtaklığında, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da mühendislik’ sektöründe kapsayıcılığı ve fırsatları teşvik etmeye yönelik ‘ ortak çalışma konusunda anlaşıldı. 

Ülkenin mühendislik j sektöründe yetişen uzmanların yetkinliklerine de katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda orada üniversitede eğitim gören 12 kadın mühendise mentorluk yapacağız.”

“Z kuşağı daha farklı”

“Babam Nihat Özdemir 73, Sezai Bacaksız ise 75 yaşındalar. Ama 50 yaşında gibiler. Grubumuzda onursal başkanlar. Bu şirketi bu noktaya taşıdılar ve onlara çok şey borçluyuz.

Ben ise grupta ikinci jenerasyonum ve 50 yaşımdayım. Üçüncü jenerasyonda ise sekiz kişi var. Tabii Z kuşağı biraz daha farklı ve görev devri için sözünü ettiğim kurumsal adımları atıyoruz.”

 

Umarız işinize yarayan bir içerik olmuştur

Yorum yapın