Hikayesiyle beklenti yaratan 20 BİST şirketi – Borsa

Fitch’in not artırımı, risk iştahını desteklese de piyasada oynaklık oldukça yüksek seyrediyor. Biz de hisse üzerinde katalizör etkisi yaratabilecek yatırım temalarıyla ve geleceğe dönük güçlü hikayeleriyle öne çıkabilecek 20 BİST şirketini araştırdık.

17-30 Mart 2024 tarihli sayıdan

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 8 Mart akşamı yaptığı güncellemeyle Türkiye’nin kredi notunu B’den B+ seviyesine yükseltirken, görünümü de ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi. 

Böylece Türkiye’nin kredi notu ile yatırım yapılabilir seviye arasındaki fark dört kademeye indi. Fitch’in hem notu artırıp hem de artan yeni notla birlikte görünümü pozitif olarak belirlemesi, en pozitif senaryonun gerçekleştiği anlamına geliyor. Fitch’in not artırımı risk iştahını destekleyen bir zemin yaratsa da piyasada oynaklık oldukça yüksek seyrediyor ve BİST, 9.000’in üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlanıyor.

GERİ ÇEKİLMELER, REALİZASYON MU?

İnfo Yatırım Araştırma Uzmanı Oğuzhan Bıkmaz; hisselerdeki yükselişin kalıcı olabilmesi için bu durumun şirket kârlarındaki büyümeyle desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Bıkmaz; “Enflasyon muhasebesinin getirdiği belirsizlik, yerel seçim süreci ve makro gelişmelerin ana eğilimini gözlemleme isteği gibi faktörler yerli ve yabancı yatırımcılar nezdinde riskten kaçınma ve kısa sürede elde edilen getiriyi koruma güdüsüne neden olmuş olabilir” diyor. 

Enflasyona karşı yeterince tatminkâr olmasa da yüksek mevduat faizinin ve günlük faiz enstrümanlarının belirsizlik ortamında parayı park etmek üzere cazip alternatif olduğuna işaret eden Oğuzhan Bıkmaz; bu bağlamda son dönemde BİST’teki geri çekilmeyi realizasyon olarak değerlendiriyor.

İYİ-KÖTÜ SENARYO

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; BİST’e dair ağırlıklı senaryoların seçim sonrası mevcut Ortodoks poli-tikaların devam edip etmeyeceği etrafında yoğunlaştığı görüşünde. Seçim sonrasında Ortodoks politikalardan dönüş yaşanmasının borsada satışları hızlandırma olasılığının ‘kötü senaryo’ olduğunu kaydeden Bircan, bu durumda 8.750-8.800 bandının ve daha aşağıda 8.350’nin destek olarak çalışabileceğini kaydediyor.

Mehmet Bilal Bircan’a göre; seçim sonrasında Ortodoks politikalara devam edilmesi ve enflasyonda kalıcı iyileşme, makroekonomik dengelenmeye paralel borsada yükseliş ivmesini artırabilecek iyimser senaryoların başında geliyor. 

Bircan; “Yılın devamında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından beklenen olası not artırımları ile yabancı girişlerinin hızlanması da bu senaryo kapsamında” diyor. Mehmet Bilal Bircan; bu varsayımla özellikle seçim sonrasında banka ve holdinglerin yanı sıra teknoloji ve enerji ile gıda perakendeciliğinin öne çıkabilecek sektörler arasında yer aldığının altını çiziyor.

“BIST BANKACILIK ENDEKSİ’NE DİKKAT”

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yusuf Kavak; sektörel olarak yılın ilk sendikasyon sınavı başlamadan önce Türkiye’nin CDS oranının düşmesiyle BİST Bankacılık Endeksi’nin pozitif ayrışacağını ve BİST’i de yukarı götüreceğini tahmin ediyor. 

“Türkiye’ye yönelik kararın ardından; Fitch, başta bankalar olmak üzere büyük şirketlerimizin kredi notlarını ve/veya görünümlerini de yukarı yönlü revize edebilir” diyen Kavak; bu kapsamda sadece bankaların değil, BİST-30 şirketlerinin de BİST’in yükselişini destekleyeceğini öngörüyor. Yusuf Kavak; bu durumda borsada kısa vadede 10.000 ve üzeri seviyelere geçilerek yeni rekorlar kırılabileceğine işaret ediyor.

“SICAK PARA GİRİŞİ ÖNEMLİ”

Borsanın yönünde en belirleyici olacak unsurların başında yabancı yatırımcılar geliyor. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin; küresel piyasada bu yıl başlaması beklenen faiz indirimleri sonucunda paranın yön arayışında hisse piyasasına kaymasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin borsalarına yönelebileceğine işaret ediyor. 

Sıcak para girişinin BİST için iyi senaryoyu destekleyeceğini belirten Ekin’e göre; kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notuna yönelik iyimser bakış açıları da bunu destekleyebilir. Tuğba Ekin; Ortodoks ekonomi politikasını ve enflasyonu baskılayıcı likidite kontrolüne yönelik adımları kredi notunda iyileşme beklentisindeki ana nedenler olarak sıralıyor.

NE ZAMAN ‘ALIM’A GEÇMELİ?

Bu konjonktürde yatırımcılar nasıl hareket etmeli? İnfo Yatırım’dan Oğuzhan Bıkmaz; hisse seçiminde mevcut konjonktürden faaliyetleri pozitif etkilenen şirketleri tercih etmenin yararlı olacağı görüşünde. Bıkmaz; “Yatırımcı; seçtiği şirketin yakın vadede kârını ne kadar artırabileceğini konservatif şekilde tahmin etmeli, bu tahminine göre hedef getirisinin risksiz getirinin belirgin şekilde üzerinde olduğu noktalarda alım yönüne geçmeli” diyor.

Pozisyonların potansiyel getirisi faiz getirisine yaklaştıkça yeni çıkabilecek fırsatları değerlendirmek üzere agresif olmayan oranlarla likit fonlara geçilebileceği önerisinde de bulunan Oğuzhan Bıkmaz; özellikle küçük sermayeli sığ hisselerde endeks hareketine hassasiyetin ve oynaklığın yüksek olduğu uyarısında bulunuyor. 

Bu hisselerde yükseliş trendini yakalamaya çalışırken piyasanın oynak olduğu noktalarda düzeltmeye yakalanmanın mağduriyetle sonuçlanabildiğine değinen Bıkmaz; bu tip hisselerde pozisyon açılırken ucuzluk kavramına dikkat etmenin ve düzeltmeleri değerlendirmenin önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

BEKLENTİ YARATAN HİSSELER: HANGİ HİSSE NASIL BİR HİKAYE SUNUYOR?

Biz de hisse seçiminin kritik bir hale geldiği bu dönemde, geleceğe yönelik güçlü hikayesiyle ve yatırım temasıyla beklenti yaratan hisseleri araştırdık. Bu hisselerin detaylarını haberimizin kutusunda okuyabilirsiniz. Buradaki bilgiler; uzmanların hisselere dair katalizör olarak gördüğü, beklenti yaratabilecek gelişmelerden oluşuyor.

 

 

Umarız işinize yarayan bir içerik olmuştur

Yorum yapın